Sinds 1996 werkt Marlous Lazal als programmamaker radio. Haar eerste radio ervaring deed ze op bij Amsterdam FM, daar presenteerde ze wekelijks een live cultuurmagazine. Daarna klassieke en wereldmuziek bij de Concertzender en maakte ze regelmatig reportages over musici en hun werk voor het programma het Radiodiner.
Ze verzorgde een aantal uitzendingen van het onvolprezen VPRO programma De Wandelende Tak met Walter Slosse, met o.m. concertopnames uit Montevideo van de Cumbre del Tango en was gastsamensteller van VPRO Grensverkeer waarvoor ze in 2001 De Nacht van de Hartstocht maakte.
Daarna volgden lange radiodocumentaires voor de RVU. Zoals Vrouw zoekt man, over daten op latere leeftijd en Als ik mijn ogen toe doe waarin een theaterproductie met vluchtelingen op basis van hun persoonlijke vluchtverhalen werd gevolgd. Geen seks, geen oorlog ging over de opvoering van de Griekse komedie Lysistrata als poging de oorlog in Irak te stoppen.
In 2001 kwam de Boeddhistische Omroep op haar pad en voor hen maakte ze vijftien jaar de meest uiteenlopende radiobijdragen.
Reportages en interviews voor programma’s als Hemelsbreed en de Middenweg. Een drieluik van portretten van de Leading Ladies in Buddhism, opgenomen in respectievelijk de Verenigde Staten en India. Gesprekken met leraren, reportages van verschillende soorten retraites in binnen en buitenland, verslaggeving van de bezoeken van de Dalai Lama aan Nederland, een interview met Ruby Wax in Londen over mindfulness en studiogesprekken met wetenschappers en academici.
Een overzicht van 15 jaar Bos reportages van haar hand is te beluisteren op deze pagina in een aflevering van OBA live, van journalist tot boeddhist en weer terug. Het gesprek dat ze met Ruby Wax opnam kun je beluisteren via de link .
Luister radiofragmenten via Soundcloud
In 2014/2015 maakte ze voor de BOS De Nachtgast, een lang studiogesprek met een spraakmakende gast uit de wereld van cultuur, politiek en/of levensbeschouwing. Zo waren dichter en auteur Tjitske Jansen, cellist Ernst Reijseger, econoom Arjo Klamer en politica Marianne Thieme enkele van haar gasten. Via de links zijn deze uitzendingen te beluisteren.
Tussen 2007 en 2009 maakte en presenteerde ze verschillende wereldmuziekprogramma’s voor de NTR op Radio 6 naast haar eigen programma Caliente!, met latin en mediterrane muziek.
Vanaf 2010 maakte ze ook documentaires voor de NTR voor het programma RadioDoc nu 2Doc op Radio 1. O.m. een drieluik over de economische crisis in respectievelijk Argentinïe, Griekenland en Spanje. Daarna volgde een serie lange documentaires met dichter/schrijvers in de hoofdrol.
Heimwee naar het heden over de poëzie van Jorge Luis Borges, opgenomen in Argentinië en Uruguay werd genomineerd voor de Prix Italia in 2012.
Het syndroom van Slauerhoff over de beroemde dichter en scheepsarts in Portugal, maakte ze in 2014.
Het jaar daarna produceerde ze Galeano, de droom en de revolutie over de toen net overleden Uruguayaanse politieke schrijver en journalist Eduardo Galeano.
In 2016 maakte ze Onvergetelijk over de invloed van muziek op mensen met dementie. Waarin we horen hoe sterk het muzikale geheugen in tact blijft bij patiënten die totaal verdwenen lijken te zijn in de mist van Alzheimer.
Audiofragmenten van door haar gepresenteerde programma’s staan op de pagina voice over.