Meer dan een Zangeres

Ik ben groot geworden met de slogan ‘De wereld is ons werkterrein’. Het stond op een handgeschilderd affiche van mijn vader, dat boven zijn bank hing. Mijn vader was een gesjeesde missionaris, maar een succesvol socioloog en dat was zijn stellige overtuiging. Bewust of onbewust heb ik dat motto altijd in mijn achterhoofd gehad bij alles wat ik maakte. Mijn eerste muzikale carrière startte ik als zangeres in de Spaanstalige Argentijnse tango, waarin ik mij als een vis in het water voelde. Die tango, met zijn ingenieuze poëzie en hartstochtelijke melancholie had mij gekozen als vertolker. Zo voelde dat toen. Toen ik later radio ging maken, moest een documentaire over poëzie, over Borges gaan en worden opgenomen in Buenos Aires; kortom mijn vaders motto was jarenlang het mijne geworden. Dat die wereld natuurlijk ook Nederland in zich herbergt ontdekte ik veel later. En toen werd de behoefte om mijn eigen Nederlandse verhaal te vertellen in de muziek net zo onontkomelijk als de tango destijds. 

Spaans én Nederlandstalig

De uitdaging is nu om de noodzaak en intensiteit van die Spaanse gezongen tango een Nederlandse, eigen muzikale vorm te geven met grote voorbeelden als Slauerhoff, Rob Chrispijn, Alex Roeka en Maarten van Roozendaal. Ik ben inmiddels zestig en ik wil zingen over zaken die er echt toe doen in een taal die raakt.  De wereld is nog steeds mijn werkterrein maar ik begin veel dichter bij huis.

Zaken die er toe doen

Ik wil mijn publiek; lezers, luisteraars, bezoekers van concerten ontroeren en meeslepen in verhalen, die soms ook schuren en je aan het denken zetten. Thema’s zijn o.m. de zelfmoord van een vriend, het omgaan met ouders met alzheimer, eenzaamheid, jouw rol in je eigen familiegeschiedenis, hoe je staande blijft in een wereld die steeds meer om jeugd en snelheid lijkt te gaan, zingeving maar bovenal de schoonheid en de troost die muziek daarin biedt. Nieuwe muziek waar invloeden uit de tango, de jazz, folk, de Braziliaanse samba en het Nederchanson in terug te horen zijn. Met een uitgelezen kwartet van geweldige musici die al deze stromingen vertegenwoordigen.

Ook gesproken tekst

Daarnaast doe ik al 25 jaar voice-over werk. Momenteel ben ik de vaste stem van supermarktketen Coop.  Eerder deed ik dat voor electronica keten Expert maar ik was ook te horen in spots van o.m. de Hersenstichting, Alfa Romeo, Plus Supermarkten en de actie Geef Nu. Ik sprak TV documentaires in voor o.m. de Ikon en deed luisterboeken en bedrijfsfilms voor diverse opdrachtgevers. Een selectie van mijn demo’s vindt je bij Voice-Over.

Marlous Lazal Voice over
Marlous Lazal Radiopresentaor

Radio en Podcast

Ik maakte jarenlang reportages, radiodocumentaires en interviewprogramma’s voor de publieke omroep. Ik presenteerde muziekprogramma’s voor de NTR op Radio 6, maakte radiodocumentaires voor Radio 1 en interviewprogramma’s voor de Boeddhistische Omroep op Radio 5. Momenteel maak ik de podcast Zen&Zo. Voor een selectie uit mijn radiowerk kijk bij Radio.

Stichting La Boca

Sinds 1994 beheer ik de Stichting La Boca die als doelstelling heeft: Het bevorderen van levende muziek en theater door 1. Het geven van voorstellingen m.b.t. muziek en theater in binnen en buitenland en 2. Het vormen van aspirant musici en artiesten. Stichting La Boca verzorgt de administratieve en productionele taken voor al mijn activiteiten.