De maan, de dood en de citroenen

Programmamaker Marlous Lazal kwam voor het eerst in aanraking met het werk van de Spaanse dichter en toneelschrijver Federico García Lorca toen ze in de jaren 80 in Spanje ging wonen om er Spaans en flamencodans te studeren. De romantische Lorca. De nacht, de maan en de citroenen. Zigeuners en zilveren dolken. Eenzame vrouwen in het zwart in stukken als Yerma en La casa de Bernarda Alba.

Wie was deze geniale en volgens velen beste dichter van Spanje? En in hoeverre heeft het surrealisme van mensen als Dali en Buñuel hem beïnvloed? Wat zien we daarvan terug in zijn stuk Het Publiek, dat Joost Oomen bewerkte?

Federico García Lorca is een van de belangrijkste Spaanse schrijvers. Ter ere van zijn 125e geboortejaar maakte de dichter Joost Oomen de voorstelling Lorca. Een vrolijk stuk dat deze zomer een hit was op Oerol en de Parade. De linkse en openlijk homoseksuele Lorca werd in 1936 door aanhangers van Franco vermoord. Hoe komt het dat Lorca nog altijd zo tot de verbeelding spreekt? Vanaf 22 november in DOCS: De maan, de dood en de citroenen. Te vinden op nporadio1.nl/podcasts/DOCS en alle podcastplatforms.

Joost Oomen over Lorca:

Federico García Lorca is mijn allerfavorietste dichter. Hij kwam uit Spanje, hij schreef over citroenen, hij was links, ijdel, hij leidde een bont studententoneel dat theater bracht naar alle vergeten uithoeken van het Iberisch schiereiland.